zaterdag, november 29, 2008

Beeldvorming

Het is al weer even geleden en ik had zoiets van: "daar gaan al genoeg mensen over schrijven". Maar als dat uitblijft zal ik zelf de figuurlijke pen toch maar ter hand nemen.
Het NOS-journaal had afgelopen woensdag een item over het zogenaamde "burka-verbod". Minister Plasterk vond dat voor het hoger onderwijs helemaal niet nodig maar de Tweede Kamer wil nu toch dat het ook voor de hogescholen en universiteiten gaat gelden.

So far so good, maar het NOS-journaal had daarbij natuurlijk wel wat pakkende beelden nodig en haalde vermoedelijk uit de oude doos een groepje islamitische dames in gezichtsbedekkende kleding die duidelijk een ondewijsgebouw binnenstappen. Het journaal vertoont vervolgens bij wijze van beeldbehang wat beelden van het Atrium van de Haagse Hogeschool, daarmee suggererend dat deze dames op De Haagse (zoals onze school zich tegenwoordig noemt) studeren. Maar wie de ingang van onze school kent ziet, als hij of zij goed kijkt, dat die dames helemaal niet de Haagse Hogeschool binnengaan.

Een staaltje van misleiding dus. Ik kan u bovendien zeggen dat het probleem van gezichtsbedekkende kleding voor zover ik kan waarnemen op De Haagse (maar ook op andere hogescholen) vooralsnog helemaal niet speelt.