zaterdag, mei 20, 2006

Trefwoord suggestie

Ik weet het, ik loop een beetje achter, maar dat is de tijd van het jaar (al lijkt het vandaag wel november). Ik wil nog steeds reageren op een bericht van Wouter en zie tot mijn schrik dat dat al weer dateert van 4 mei! Ik doel op zijn post over de keyword selection tool van Google. Hij noemt daarbij met name bruikbaarheid van deze tool in de oriëntatiefase van een informatie-onderzoek.
Nu wil het toeval dat Wouter ook nog wel eens een lans wil breken voor het 'ontgoogelen', waarbij hij trouwens wel de nuances blijft zoeken. Maar Google Adwords Keyword Tool vind ik nou juist een voorbeeld van een hulpmiddel waarmee je onwetenden op het verkeerde pad zet: de suggestie van de eenvoud terwijl je door de hoeveelheid feitelijk het bos wordt ingestuurd. Nee dan blijf ik toch meer geloven in de clustering-techniek zoals die door Vivisimo wordt toegepast,
Refine your search bij Scirus en Narrow your search bij Ask.com. Ik schreef er lang geleden al eens over in IP (2004-5) en mijn conclusie dat je er geen wonderen van mag verwachten maar dat het je wel op het goede spoor kan zetten, blijft wat mij betreft overeind.
Tenslotte: ik had deze post willen besluiten met de opmerking dat voor een echt goede oriëntatie het gebruik van een vakwoordenboek of thesaurus natuurlijk altijd de voorkeur heeft. Nou dat valt tegen: de Eric-thesaurus kent de descriptor "e learning" niet. Na analyse van een full text zoekresultaat lijkt "distance education" het dichtst in de buurt te komen, maar of dat nu echt hetzelfde is?

Technorati tag:

5 Comments:

Blogger WoW!ter said...

Jos, later kwam ik nog een trefwoordtooltje tegen, kijk ook eens naar http://www.kwmap.com/
De clustering technieken die je suggereert zijn goed. Maar mijn idee is dat de keyword tools komen voor de zoekacties.

10:02 a.m.  
Blogger Jos van Helvoort said...

Die KWMAP is inderdaad heel aardig. Er zit wat meer structuur in de lijst. Maar in het lijstje van alfabetische keywords is de laatste term bij mij een link naar een soft porno-site, en dat was er heus niet uit op te maken. "Handle with care" zou ik dus zeggen.

11:23 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

(citaat)Nou dat valt tegen: de Eric-thesaurus kent de descriptor "e learning" niet. Na analyse van een full text zoekresultaat lijkt "distance education" het dichtst in de buurt te komen, maar of dat nu echt hetzelfde is?(einde citaat)

Tsja, ik zou het verschil ook niet weten. Maar nu (24 mei 2006. 23.15 uur) al staan er op het web al ruim 9000 documenten die over "weblearning" gaan en misschien zijn 15 daarvan wel heel interessant die je met de de Eric-thesaurusdescriptoren nooit had gevonden maar die wél over hetzelfde onderwerp gaan...
Gauw een 'use' descriptor aanbrengen, zou mijn reflex zijn. Maar wat dan met "weblearn" of "internetlearn" of weet ik voor wat equivalenten.
Zelf werk ik in een omgeving waarin je 25 jaar lang documenten kunt volgen met gelijksoortige inhoud maar waaraan de meest uiteenlopende indextermen zijn toegekend. Een staaltje van slecht discipline zou je kunnen beweren. Maar aan de andere kant denk ik ook wel eens: indexeren is een menselijke bezigheid en mensen zijn vergeetachtig en eigenwijs. En in alfa-diciplines verandert de 'vocabulaire' om de vijf jaar.
In een vrolijk, sombere bui lees ik nog wel eens het abstract van Tim Burns over wat gebruikers vinden van een catalogus. Dat staat op een andere site van Wow!ter:< http://wowter.pbwiki.com/Wat%20is%20een%20bibliotheekcatalogus >.

12:23 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Nog even over weblearning. Je kunt ook 90.000 of 242.000 resultaten krijgen. Het is een beetje afhankelijk van wel of geen spatie gebruiken...

12:53 a.m.  
Blogger Jos van Helvoort said...

Tja, maar dit ging nu juist over Trefwoord Suggestie, en ook de Google Adword Keywords Tool bedenkt jouw keyword niet. En ook: 900.000.000 is wel heel veel. Over "suggestie van de eenvoud" gesproken.

3:28 p.m.  

Een reactie posten

<< Home