zondag, februari 04, 2007

Zoek- en Vindtermen

Afgelopen week heeft de nieuwe groep IDM'ers van onze Haagse Hogeschool het onderwijsblok Information Research afgerond en morgen starten we met een nieuwe groep minor-studenten. Een gelegenheid om even terug te blikken op wat studenten blijkbaar lastig vinden.
Een van de struikelblokken blijkt altijd weer te zijn het kiezen van geschikte zoektermen bij een 'subject search'. Gegeven een probleem- of vraagstelling komen de meeste studenten in eerste instantie zelden verder dan de zoektermen die daar al gegeven zijn. Het besef dat elk onderwerp zijn eigen (vak)jargon heeft is bepaald geen vanzelfsprekendheid. Maar ook het genereren van verschillende invalshoeken en gedachtenvorming over betrokken partijen bij het probleem of mogelijke oplossingsrichtingen (zeg maar: de conceptontwikkeling) lijkt voor velen een lastige opgave.
Maar wat me toch heus verbaast is dat voor de meeste studenten ook het verschil tussen een concept dat wordt gezocht en de zoekterm waarmee je dat vindt, niet duidelijk is. Ik zeg het misschien wat abstract, maar ik zou de studenten niet de kost willen geven die als zoektermen "traffic congestion" en "abroad" gebruiken om informatie te vinden over het fileprobleem en oplossingen die daarvoor in het buitenland zijn bedacht. Er is dus ook de komende 10 weken weer veel werk te doen.
Technorati tag: