zondag, februari 18, 2007

Alumni-bijeenkomst IDM Den Haag

Afgelopen vrijdag organiseerde mijn werkgever een conferentie voor de alumni van de Haagse opleiding IDM en haar voorgangers zoals de P.A. Tiele-Academie.
Het onderwerp was 'kennis delen' wat door twee externe sprekers werd belicht. Jan Kleberg ging in op kennisdeling vanuit een bedrijfskundig perspectief terwijl Dick Rijken het belang benadrukte van informele netwerken voor kennisdeling. Zijn statement was dat die informele netwerken vaak meer betekenis bieden dan de geformaliseerde netwerken. Mensen zijn met andere woorden bereid om heel veel tijd te steken in kennisuitwisseling als maar aan de voorwaarde wordt voldaan dat ze nauw bij het onderwerp betrokken zijn. En de uitdaging voor de professionele organisaties is om die betrokkenheid bij hun werkgevers (hun enthousiasme, loyaliteit en motivatie) uit te lokken.
Een interessante visie maar een andere reden voor het feit dat je in het informele circuit makkelijker informatie of kennis deelt, zou wel eens kunnen zijn dat het gewoon allemaal wat vrijblijvender is.
Technorati tag:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Nou Jos, dat vraag ik me af... Ervaren de mensen die 'vrijwillig kennis delen' die vrijblijvendheid wel zoals jij die neerzet? Ik denk dat vrijwilligers zich vaak zo organiseren dat er langzamerhand ook wat van ze verwacht wordt. Net als dat lezers van je blog verwachten dat je zo nu en dan iets post, zijn grotere weblogs/webmagazines als VPRO 3voor12, sync.nl, nieuwereporter.nl ook platforms waar de gebruiker de nieuwste informatie verwacht. De mensen die daar voor zorgen zullen een soort van verantwoordelijkheidsgevoel hebben om dat te verzorgen. (net als programmamakers bij de lokale omroep trouwens ;) ).

Ik denk zelfs dat het wel goed is als mensen een stimulering voelen om kwaliteit te leveren bij dergelijke processen... dat is precies wat ook schort bij kennisdeelprocessen die niet lekker werken heb ik zelfs het gevoel...

2:58 p.m.  

Een reactie posten

<< Home