woensdag, oktober 13, 2010

Weer nummer 1... maar nu samen met Deventer en Groningen

Vanmiddag heb ik kennis genomen van de nieuwe resultaten uit het Elsevier-onderzoek naar studies in het Nederlandse hoger onderwijs ('Beste Studies 2010'). Kwam IDM Den Haag in 2008 nog als 'beste' uit de ranking met een score van 7,3, nu delen we die 1e plaats met Saxion (Deventer) en de Hanze Hogeschool (Groningen). Alle drie scoren we een 7,0.

Interessant is natuurlijk de vraag waar IDM Den Haag op achterblijft ten opzichte van 2008. Met de gegevens op het Web is dat echter niet zo simpel te achterhalen (scores uit 2008 kunnen slechts per enquêtevraag worden geraadpleegd). De volgende zaken vallen mij echter direct op.
- Het totaaloordeel over docenten blijft gelijk (7,2).
- Het oordeel over bekwaamheid en inzet is in 2010 echter veel positiever (7,5 ten opzichte van 7,1 in 2008).
- Het oordeel over bereikbaarheid is echter behoorlijk achteruit gegaan (van 7,6 naar 6,9). Zou een verklaring hiervoor kunnen zijn dat we de afgelopen jaren veel hebben ingezet op internationalisering?
- Het oordeel over het aangeboden onderwijs is iets achteruit gegaan (van 7,3 naar 7,0) maar dat ligt niet aan de verwerving van kennis en vaardigheden of de kwaliteit van het studiemateriaal. Voor beide enquêtevragen is het oordeel ongeveer gelijk gebleven.
Bij al deze conclusies mag overigens wel de vraag gesteld worden hoe betrouwbaar de gegevens eigenlijk zijn. Gezien het geringe aantal studenten dat überhaupt een opleiding IDM volgt, zijn daar wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

IDM is trouwens zeker niet de enige opleiding van de Haagse Academie voor ICT&Media die het goed doet. Ook de collega's van TI (gedeelde 1e plaats; 7,0) en Informatica (gedeelde 5e plaats maar wel een 6,9) doen het uitstekend o
f zo u wilt 'heel behoorlijk'. Jammer genoeg valt CMD met een 6,6 wel een beetje buiten de boot. Opvallend is dat de Haagse opleiding Bedrijfskundige Informatica niet in de scores is opgenomen terwijl diezelfde opleiding bij andere hogescholen wel is beoordeeld.

Technorati tag: