donderdag, mei 20, 2010

Betrouwbaar Digitaal Werken!

Vanmiddag waren we met 10 studenten en 3 docenten te gast bij het RMC evenement ‘Betrouwbaar digitaal werken!’. De Vereniging RMC is een gemeenschap waar aanbieders en afnemers van Records Management-oplossingen hun ideeën kunnen uitwisselen. Ook tijdens de bijeenkomst van vanmiddag gingen leveranciers en afnemende partijen min of meer met elkaar de confrontatie aan, zij het dat de groep van afnemers zich beperkte tot partijen uit de Rijksoverheid, de Haagse Vierkante Kilometer.

Studenten die het evenement aan zich voorbij lieten gaan hebben in ieder geval de heerlijke broodjes vooraf en de borrel na afloop gemist. Zij die wel aanwezig waren zullen tijdens de sessies wellicht geschrokken zijn van het rijksoverheidsjargon. Toch ben ik erg benieuwd naar de indrukken die zij hebben opgedaan. Ik neem een voorschot door een paar opmerkelijke uitspraken vast te leggen:

- ‘Elk departement dient zich te bezinnen op het documentbeheer anno 2015’ (Jaap Haenen, plv. CIO Ministerie van Financiën). Dat is een forse uitspraak want hij suggereert dat dat vooralsnog niet gebeurt maar de uitspraak krijgt nog meer kleur als je je realiseert dat de oplossingen bovendien behoorlijk wat geld zullen moeten opleveren. Sinds een aantal maanden weten we immers dat er de komende jaren stevig bezuinigd moet worden,
niet alleen op het primaire proces maar ook op de gezamenlijke bedrijfsvoering.
- ‘Het gaat niet alleen om de juistheid van een bewering maar ook om de volledigheid’ (Paul Scholte, auditdienst V&W). Dat is vanuit IDM-perspectief een interessante opmerking: we hebben immers niets aan halve waarheden en naast correctheid bepaalt ook de compleetheid van een antwoord op een informatievraag de waarde ervan. Scholte zelf gaf een leuk voorbeeld: het aantal rijksambtenaren wordt gesteld op 125000 maar ook wel op 170000, afhankelijk van de telmethode die wordt gehanteerd!
- Hoewel ook tijdens de discussies van vanmiddag de nadruk vaak lag op tools en technieken, wordt betrouwbaar digitaal werken vooral bevorderd door maatregelen op het gebied van veranderkunde, organisatie en bedrijfscultuur. Dat wordt ook wel ‘soft accountancy’ genoemd, waarbij gemonitord wordt hoe werknemers omgaan met systemen en werkprocessen.

Ik ben benieuwd wat de aanwezige studenten hier aan toe te voegen hebben.

1 Comments:

Anonymous Tineke IJtsma RMC organisatie said...

Dank Jos, voor deze aandacht en vertaling naar de studenten. Ondanks het jargon is het prettig hen bij de kansen en knelpunten in digitaliseringstrajecten te betrekken, daar straks ons daarmee gaan helpen!

8:02 p.m.  

Een reactie posten

<< Home