zondag, mei 25, 2008

Faceted browsing

We kenden natuurlijk al een tijdje de mogelijkheid van retrievalsystemen om zoekresultaten in te perken aan de hand van min of meer gestandaardiseerde of 'on the fly' samengestelde categorieën, zoals bij het navigatiescherm van Worldcat waarvan hienaast een voorbeeld. In de literatuur wordt in dat geval ook wel over 'faceted search' gesproken waarbij met de 'facetten' natuurlijk wordt gedoeld op de verschillende categorieën die worden gebruikt om de gevonden zoekresultaten op te delen.
Collega Peter Becker wees me op het bestaan van het Flamenco Search Interface Project van Berkeley. In de demo's op de site van Flamenco is niet alleen sprake van faceted
search maar er staan ook voorbeelden op van faceted browsing waarbij de voordelen op het gebied van interactie tussen gebruiker en systeem volgens mij nog veel duidelijker voor het voetlicht komen. In de demo die is gemaakt voor Nobelprize.org kun je inderdaad al klikkend een zoekvraag opstellen terwijl voor ieder nieuw toe te voegen facet vooraf duidelijk is wat het effect zal zijn op het aantal hits. Voorwaar een oplossing voor het verdwalen in een webdirectory dat bij zo velen voor frustraties zorgt. En eindelijk ook een praktisch voorbeeld om uit te leggen hoe een facetclassificatie werkt.

Technorati tag: