vrijdag, juli 07, 2006

OpenDocument Format

Vanmorgen door een artikel in de Volkskrant geattendeerd op het nieuws dat Microsoft gaat meewerken aan de ontwikkeling van software die het mogelijk moet maken dat Office-documenten worden geconverteerd naar de open source standaard ODF (Open Document Format). De conversiesoftware zelf zal ook open source worden aangeboden. Alle commentaren op dit nieuws wijzen er trouwens op dat Microsoft eigenlijk niet anders kon toen bleek dat verschillende centrale overheden er over denken of al aangekondigd hebben comptabilteit met ODF verplicht te gaan stellen. Herbert Blankesteijn schreef er afgelopen woensdag al over in NRC Handelsblad maar hij kon het nieuws van gisteren toen blijkbaar nog niet voorzien.

De kwestie lijkt vooral van belang voor de beheerders van (overheids)archieven maar raakt natuurlijk ook de toekomst van Information Research. Wie garandeert ons immers dat we over 30 jaar met de dan beschikbare tools onderzoek kunnen doen naar en in documenten die zijn opgeslagen in de huidige formaten van MS Office?
Overigens zal ik in de komende maanden wellicht vaker het uitstapje naar documentbeheer maken in deze weblog, aangezien ik me volgend jaar maar weer eens onledig ga houden met het onderwerp Document Management.

Technorati tag: