vrijdag, juni 23, 2006

Metadata in 'de lijn' ?

Wat een interessante post vanochtend van Henk Ellerman over de context-afhankelijkheid van metadata. Zijn constatering interpreteer ik als een pleidooi voor onderwerpsontsluiting door eindgebruikers, folksonomies dus.
Dat doet me denken aan de brochure die Kees Koenen en Paul Baak in 1999 schreven over veranderingen met betrekking tot de archieffunctie in kantoororganisaties. Zij voorspelden toen dat die functie onder invloed van de digitalisering zal verschuiven naar 'de lijn'. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en heb ik de indruk dat dat idee vooralsnog eerder wordt herkend en toegepast in documentatie-omgevingen dan in de archiveringswereld, maar hun publicatie getuigde in ieder geval wel van een visie die nog altijd de moeite van het kennisnemen waard is.

Koenen, Kees, en Paul Baak (1999). Het geheugen als actieve kracht : de archieffunctie binnen de digitale overheid. Den Haag: Programma Digitale Duurzaamheid

Technorati tag:

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Bedankt voor je heldere commentaar. Het is waar dat folksonomies een rol kunnen hebben in de "lijn", maar ik had het iets breder bedoeld. Behalve folksonomies kunnen ook professionals aan het werk gaan met het toekennen van metadata, of, excuses voor het woord, "metadata-achtige" diensten.

De crux lijkt me echter dat ook in de workflow van de bibliotheken zelf het blok "acquisitie/beschrijving" opengebroken moet worden. Acquisitie en een eerste beschrijving, met vooral aandacht voor lokatie-gegevens, is als "first shot", ruim voldoende. De rest kan uitbesteed worden.


Henk Ellermann

3:00 p.m.  

Een reactie posten

<< Home