zondag, augustus 28, 2005

De weblogs van Du Perron

In NRC Handelsblad van vrijdag 26 augustus lees ik Elsbeth Etty's bijdrage aan de Leesclub over Du Perrons Land van Herkomst ("Erkennen wat je werkelijk bent"). Zij beveelt het boek aan als een "magistrale roman" waarin Du Perron zich laat kennen als een man die zijn tijd ver vooruit is. Dat laatste baseert zij vooral op zijn vermogen tot zelfreflectie ("... Du Perron die zichzelf voortdurend vragen bleef stellen, de moed had om te twijfelen en aan die twijfel in zijn werk uitdrukking gaf").

Nu wil het toeval dat ik zelf recent opnieuw begonnen ben aan lezing van het Land van Herkomst en, jawel, na ongeveer 150 bladzijden toch weer ben afgehaakt. En ook ik vond, zoals zovelen, de hoofdstukken over Indië nog wel te pruimen maar kon niet geboeid raken door de discussies tussen de intellectuele vrienden. Maar tegelijkertijd herlas ik de Cahiers van een Lezer, en genoot van de openhartige stijl waarin Du Perron zijn literaire tijdgenoten onder vuur neemt of hun een hart onder de riem steekt. De Cahiers zijn oorspronkelijk geschreven als dagboekaantekeningen, vervolgens in 30 exemplaren uitgegeven om cadeau te geven aan zijn literaire vrienden en verwanten. In 1931 verscheen een handelsuitgave in 2 delen bij A.A.M. Stols, de uitgave die bij mij in de kast staat. Overigens is de privé uitgave in de jaren 1980 nog eens als facsimile herdrukt, een uitgave die ook zeer de moeite waard is en antiquarisch nog wel te verkrijgen is.

Om terug te komen op de actualiteit van Du Perron: inderdaad, je kunt zijn Cahiers ook lezen als weblogs avant le lettre. En als zodanig niet te versmaden. Misschien dat ik aan het Land van Herkomst nóg maar eens moet beginnen en me dan zou moeten beperken tot de "Europese" hoofdstukken.