zondag, januari 30, 2011

Waarom ik toch soms Yahoo gebruik


Het aantal maar vooral ook het soort binnenkomende links is nogal altijd een belangrijke factor bij het bepalen van de pagerank door zoekmachines. Hoe meer backlinks van relevante (en vooral ook gezaghebbende) pagina's jouw webpagina ontvangt, hoe groter dus de kans dat je pagina hoog in de zoekresultaten bij anderen komt.
Mijn studenten heb ik altijd geleerd dat ze hetzelfde principe zouden moeten gebruiken als ze een website onderzoeken op zijn betrouwbaarheid. Door het commando "link:url" te gebruiken in Altavista kreeg je een keurig overzicht van de binnenkomende hyperlinks. Dat zegt vooral iets over populariteit van een site maar als daar een paar "grote jongens" tussen zitten dan mag je er gevoegelijk vanuit gaan dat het met de betrouwbaarheid ook wel goed zit. Opvallend was dat Google het link-commando ook ondersteunde maar dat de resultaten daarvan veel minder betrouwbaar leken.

Inmiddels heeft Altavista ook voor dit link-zoeken afgedaan maar er is een goed alternatief in de vorm van Yahoo Site Explorer! Deze tool is eigenlijk bedoeld voor het managen en optimaliseren van je eigen site maar ook zonder dat je bent ingelogd kun je de gegevens van een willekeurige URL opvragen. Verder kun je het domein van de URL van de site zelf (de interne links dus) uitsluiten en kun je aangeven of je alleen de binnenkomende links op de exacte URL wilt weergeven of die op de volledige site. En tenslotte kun je de eerste 1000 resultaten exporteren naar een (tab gescheiden) tsv-bestand zodat je die kunt inlezen met een spreadsheet ten behoeve van een verdere analyse.
Yahoo! niet vergeten dus!
Technorati tag: