dinsdag, januari 10, 2006

Bibliografische databases

Op de weblog van Wouter Gerritsma staat een aardig bericht over ArticleFinder: een database met abstracts op technische, medische en nog veel meer vakgebieden die sinds kort gratis beschikbaar is. Uiteraard zijn de full text documenten slechts te koop via de aanbieder van de database. Ik ben met name enthousiast omdat ArticleFinder je ook voorziet van informatie op het gebied van Engineering, een domein waarvoor ik tot nu toe eigenlijk geen gratis toegangen kende. In mijn onderwijspraktijk heb ik dan ook altijd het gevoel dat ik voor studenten met dergelijke vragen tekort schiet.
Nu is er dus ArticleFinder. Maar naar aanleiding van deze constatering toch nog maar eens een heel simpele zoekactie met Google gedaan
naar “engineering database”, en warempel de eerste hit is CE Database van de American Society of Civil Engineers, inclusief een Subject Headings List. Het wordt dus toch eens tijd dat de informatiespecialisten een openbare lijst aanleggen van vrij toegankelijke bibliografische databases per vakgebied. Ik doe hieronder een eerste aanzet, uitgaand van mijn eigen doelgroep: studenten aan een Nederlandse hogeschool.

Informatiewetenschappen: -Darlin -Lista -Dlist
Geschiedenis: -Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis
Letteren: -Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren
Sociale wetenschappen: -Bibliografie Nederlandse Sociale Wetenschappen
Onderwijs: -Eric -Education-line
Geneeskunde: -Pubmed
Computerwetenschappen: -Citeseer -ACM Portal -TechXtra
Engineering: - CE Database -TechXtra
Landbouw, natuurbeheer, visserij, voeding: -Artik
Business research: -SMEALSearch

En natuurlijk ook altijd Scirus, Google Scholar en sinds kort: ArticleFinder.

Technorati tag:

4 Comments:

Blogger Unknown said...

Ik hoop dat het ooit nog eens zover komt dat iedereen toegang krijgt tot digitale collecties als die van de universiteit Utrecht. Ter ondersteuning van studenten hebben wij in de bibliotheek toegang tot http://omega.library.uu.nl/cgi-bin/omega/browse?db=omega&lang=nl&frame=1 Het is werkelijk onvoorstelbaar wat je dan full text kunt vinden. Als dat de toekomst is van databases, teken ik er blind voor...

10:55 a.m.  
Blogger Jos van Helvoort said...

Ja Edwin, maar heb je ook zicht op het gebruik ervan? En dat dan niet alleen kwantitatief maar juist ook kwalitatief. Ik denk dat heel veel studenten gebaat zijn bij een beperkt aantal hoogwaardige bronnen waarmee ze ook werkelijk hebben leren zoeken en vinden. Wat dat betreft is ook de veelbesproken Aquabrowser de dood in de pot voor professionele deskresearchvaardigheden.

3:59 p.m.  
Blogger WoW!ter said...

Jos, leest het vast wel maar misschien voor anderen: mijn commentaar via deze link http://www.wowter.nl/blog/2006/01/enkele-suggesties-voor-aanvullende.html

10:50 p.m.  
Blogger Unknown said...

Daar moet ik je gelijk in geven Jos. Niemand is gebaat bij een wirwar aan informatie. Dat hebben jullie me nog wel bijgebracht in Den Haag :-)
Maar waar ik voornamelijk op doelde is dat in mijn ogen velen ook op zoek zijn naar direct info. In de bibliotheek ervaar ik altijd de pracht van titelbeschrijvingen in allerlei databases...maar klanten maak je toch het gelukkigst met directe levering. Dan zie je nog een fonkeling in de ogen.
En veel studenten zoeken toch vrij gericht. Je hebt een thema...en daar wil je info over. Dan is directe toegang tot full text het summum...en is het vooral een zaak om de beschikbare info goed aan te bieden in een overzichtelijke interface.
Wat de kwaliteit betreft heb ik overigens best vertrouwen in een instituut als de UU. Dat zijn ze aan hun stand verplicht.

Maar ook voor wat betreft het gebruik moet ik je gelijk geven. Er wordt niet zo gek veel gevraagd naar die obscure databases. Het is vooral interessant als je heeeeel diep gaat in een onderwerp. Het gebied van de echte wetenschappers, zeg maar.

Wat ik me overigens nog afvroeg. Promoot je je blog ook in de lessen? Zou je best kunnen doen. Kan een leuke wisselwerking opleveren denk ik!

12:46 a.m.  

Een reactie posten

<< Home